Sääntöjä

Sääntöjä – kuten liikenteessä, myös syömiseen liittyy erilaisia säännöksiä. Toki vääränlaisesta syömistyylistä tuskin sakotetaan ketään, mutta tiettyjen sääntöjen ja ohjeiden noudattamisella vältytään ikäviltä ja noloilta tilanteilta. Erityisesti eri maissa vieraillessa tai tietynlaisen illallisseurueen kanssa kannattaa noudattaa etikettiä tarkkaankin, jottei aiheuta väärinymmärryksiä tai noloja tilanteita. Kotona tai ystävien seurassa tilanne ei tietenkään ole yhtä vakava.

Sääntöjä syömäpuikkojen käyttöön

1. Älä käytä vain yhtä puikkoa molemmissa käsissä, se näyttää paitsi hölmöltä; siihen liittyy traditio.

2. Kuten jo mainittua, älä tökkää puikkoja pystyyn riisikulhoon. Ethän tökkää haarukkaakaan ruokaasi pystyyn ruokailun keskeytyessä hetkeksi.

3. Älä lävistä ruokaa puikolla. Ne eivät ole mitään coctail tikkuja. Monesti sushi-rullat myös hajoavat, jos niitä lähdetään lävistämään ylenpalttisesti. sääntöjä

4. Älä osoita ketään äläkä mitään puikoilla. Ethän toimi näin myöskään haarukan kansssa, sama pätee myös syömäpuikkoihin. 

5. Älä heiluta niitä ilmassa selittäessäsi jotain tai tehdessäsi käsieleitä.

6. Älä yritä liikutella riisikulhoa tai lautasta puikoilla. Tämä näyttää typerältä ja voi aiheuttaa myös kulhon kaatumisen ja sisällön leviäminsen ympäri pöytää. 

7. Älä kosketa puikoillasi ruokaa, ja päätä sitten olla ottamatta sitä. Se ei ole järin kohteliasta muita pöydässä olevia kohtaan. Sama sääntö päätee myös haarukan käyttöön, jonka voi yleistää myös syömäpuikkojen kohdalle. 

8. Älä laita puikkoja syönnin jälkeen mihinkään muualle kuin niille tarkoitettuun paikkaan. Usein niitä varten on oma pikkuinen alusta. Jos sellaista ei kuitenkaan ole, laita ne samaan paikkaan kuin missä ne olivat ennen syöntiä.

Sääntöjä syömäpuikkojen pitämiseen

1. Ota puikko nimettömän ja keskisormen väliin. Älä kuitenkaan laita sitä nimettömän ja pikkusormen väliin, vaan tikut tulevat keskisormen molemmin puolin. Tämä on aivan yhtä hankalaa kuin miltä se kuulostaa.

2. Ota toinen puikko etusormen ja keskisormen väliin. Peukalolla pidetään puikkoa etusormen ja keskisormen sivua vasten.

3. Muista, alin puikko pysyy paikallaan ja ylimmällä puikolla tartutaan ruokaan. Yritä saada puikot pysymään paikoillaan, ja pituussuunnassa suunnilleen samoilla paikoilla. Alussa kädet väsyy, mutta yllättävän nopeasti näihin tottuu. Täytyy yrittää vain pitää sormet kaikesta huolimatta rentona. Ja jos tämä tuntuu aluksi hankalalta, pieni soveltaminen sallittakoon. Vaikka tämän sanomisesta tulikin allekirjoittaneelle juuri vihaisia sähköpostiviestejä iso tukku oikeaa tapaa fanaattisesti vaalivilta kiinalaisilta..

Sääntöjä ja maalaisjärkeä

Kuten usean asian suhteen, myös ruokailuissa kannattaa muistaa maalaisjärjen käyttö. Syömäpuikot voi ajatella samankaltaiseksi välineeksi kuten haarukankin. Mitä et tekisi haarukan kanssa, sitä ei kannata tehdä myöskään syömäpuikoilla. Syömäpuikkojen kanssa ei siis kannata heilua turhaan ympäriinsä, vaan rauhoittaa ruokailuhetki ja nauttia siitä paikoillaan. Ruokailuseurueen kanssa toki saa seurustella ja se on suotavaakin, mutta liiallinen riehuminen ei kuulu ruokapöydän ääreen. 

Hyvä vinkki on laskea syömäpuikot käsistään, kun alkaa esimerkiksi selittämään pidempää tarinaa. Näin puikot kädessä ei tule heiluttua vahingossakaan. Jos jostain tavasta on hiukan epävarma, saa muita tutkimalla nopeasti vastauksia kysymyksiin ilman, että tarvitsee välttämättä kysyä. Toisaalta kysymällä vastauksen yleensä saa nopeasti ja se on parempi tapa kuin olla kysymättä ja tehdä jotain kiellettyä. 

Yllä oleva listaus voi saada aikaan mielikuvan siitä, että ruokailun kuuluu olla tarkoin säänneltyä ja virheitä tulee välttää viimeiseen asti. Tilanne ei ole kuitenkaan yhtä vakava kuin voisi olettaa. Kaikki ovat kuitenkin loppujen lopuksi ihmisiä ja esimerkiksi lapset tekevät virheitä oppiessaan. Jos ei ole kasvanut kyseisessä kulttuurissa, ei virheiltä yleensä voi täysin välttyä. Virheet ovat osa elämää ja anteeksi pyytämällä asioista yleensä päästään eteenpäin. Tavallisissa arkipäiväisissä ruokailutilanteissa virheiden välttely ei ole yhtä tärkeää kuin tärkeissä, korkeiden virkamiesten ynnä muiden vastaavien tapaamisissa. 

Tutustuithan myös etikettiin?