Etiketti

Etiketti – kuten moniin ruokiin ja perinteisiin kuuluu, tulee tiettyjen ruokien kanssa noudattaa tietynlaisia sääntöjä. Tällaisia ohjeita liittyy myös sushin syöntiin ja nämä kannattaa ottaa huomioon ainakin silloin, jos illallistaa hienossa sushi-ravintolassa. Toki yleistieto ja sivistynyt käytös on aina hyväksi, olipa kyse minkälaisesta paikasta tahansa. Tietenkään kotioloissa ei tarvitse käyttäytyä yhtä hienosti ja kohteliaasti kuin julkisilla paikoilla, mutta ei ylenpalttinen porsastaminen kotonakaan ole hyväksi. Monesti ruokahetket muuttuvat erilaisiksi, kun kattaukseen tai esimerkiksi pukeutumiseen panostetaan. Tätä voi testata esimerkiksi syömällä hampurilaisateriaa sohvalla lösöten verrattuna juhlatamineisiin pukeutuneena juhlapaikan terassilla. Ero on varmasti huomattava. Ja hampurilainen maistuu myös varmasti erilaiselle.

Etiketti sushin syömiseen

Älä koskaan tarjoile ruokaa jollekin toiselle puikoilla. Puikkojen käyttäminen tarjoiltaessa rinnastetaan japanilaisessa kulttuurissa poltetun omaisen ruumiin luiden siirtämiseen. Jos ruokaa pitää jakaa, on lähetettävä lautanen vastaanottajalle.

Jos ruokaa otetaan yhteiseltä lautaselta (kuten yllä selostetussa tilanteessa), käytetään puikkojen paksumpaa päätä, ei siis ohuempaa päätä, joka on ollut suussa.

Annospalaa ei koskaan saa purra osittain ja laittaa loppua lautaselle takaisin. Kun annospala on puikoissa, on se syötävä kokonaan. Tämä voi tuottaa hiukan ongelmia pienisuisille, sillä useat sushit ovat kooltaan melko isoja. Syömistekniikan oppii hallitsemaan kuitenkin hyvin nopeasti.

Kun ruokailija ei käytä puikkoja, hän asettaa ne eteensä yhdensuuntaisesti sushi-tiskin reunan kanssa niin, että ohuet päät ovat hashi oki -astiassa. Puikkoja ei koskaan saa asettaa suoraan tiskille.

Etiketti ruoan roskiin heittämisestä

Riisiä ei koskaan saa jättää. Ruuan jättämistä yleensäkin pidetään epäkohteliaana eleenä, mutta ennen kaikkea riisin jättäminen on epäkohteliasta. Ruoan roskiin heittäminen ylipäänsäkin on typerää eikä tee hyvää kukkarolle eikä maapallollekaan. Monissa sushi-ravintoloissa, etenkin lounaspaikoissa, on otettu tavaksi sääntö. Jos ruokaa jää lautaselle, kustantaa se ruokailijalle yhden euron per sushipala. Näin ollen ruokaa ei tule ahnehdittua liikaa eikä sitä varmasti tule heitettyä liiemmälti roskiin. etiketti

Sushi bar -ravintoloissa ei koskaan pidä tupakoida, koska tupakointi pilaa ja vääristää kalojen herkullisen aromin myös muiden ruokailijoiden osalta. Monissa sushi baareissa varsinkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa on tuhkakupit, mutta tuhkakupin käyttö voidaan rinnastaa kokin työnlaadun hylkäämiseen. Tätä nykyä onneksi tupakointi on kielletty lähes kaikkialla sisätiloissa, joten tupakankatkuisen ruuan nauttimisesta ei tarvitse huolehtia.

Etikettiin kuuluvat lisäkohdat

Kokki ei koskaan käsittele rahoja, eikä siis myöskään kirjoita laskua ja ota maksua. Joku muu ravintolan henkilökunnasta hoitaa maksuun liittyvät asiat. Ruokaa käsittelevät henkilöt eivät koskaan koske rahaan töissä. Tämä sääntö päätee yleensäkin kaikissa ravintoloissa, joten jotakin tuttua myös sushi-piireissä voi sanoa olevan.

Sushi bar -ravintolassa ei saa pyytää veistä, sillä tämä tarkoittaisi, että ruoka on niin sitkeää ettei sitä muuten saa syödyksi.

Soijakastikkeesta ei saa tehdä wasabi-keittoa! Sushi-kokit hätkähtävät tätä usein amerikkalaista tapaa. Wasabi halvaannuttaa kitalaen ja täten peittää raakana syötävän kalan hienot aromit.

Useimmat länsimaalaiset syövät sushia kastamalla palan riisipuoli alaspäin soijakastikkeeseen niin että soija imeytyy riisiin. Sitten samaiset henkilöt ihmettelevät miksi sushi hajoaa matkalla soijasta suuhun ja soijaan kastettu riisi sotkee kaikki paikat vaatteista tiskiin. Japanilaisilla ei yleensä ole näitä ongelmia, koska he tietävät että soijan pitää maustaa kala, ei riisiä. Niinpä sushi pitääkin kastaa soijaan riisipuoli ylöspäin ja sitten siirtää suuhun. 

Oletko lukenut läpi myös säännöt?